Skip to content

Homeopatija kod gripe

Gripa ili influenca je virusna, zarazna bolest koja se obično javlja u zimskim mjesecima. Kao i kod obične prehlade, radi se o akutnoj infekciji dišnih puteva, ali gripa je ozbiljnija od prehlade jer je znak slabijeg energetskog stanja organizma, pa se, uz respiratorne, javlja više simptoma koji su opće prirode. Obično se radi o općoj malaksalosti, iscrpljenosti i bolovima u mišićima koji nas smještaju u krevet na barem nekoliko dana.

Razlika u nivou energije kod obične prehlade i gripe je upravo to što utječe na dobro poznate razlike između njih. Kod gripe opći simptomi prevladavaju nad respiratornim, gripa traje vremenski duže, oko 7 dana, bolovima je zahvaćen puno veći dio tijela, često se ne javlja curenje nosa koje je prirodan mehanizam čišćenja tijela od toksina i zahtjeva od organizma dovoljno energije da bi se pokrenuo. U takvom energetskom stanju, mogućnost za razvoj komplikacija je veća nego kod obične prehlade, a najčešće su upala pluća, uha ili sinusa.

Svaka infekcija je borba našeg tijela protiv uzročnika infekcije i svojevrsna je analogija borbama koje vodimo na nesvjesnom nivou sa svijetom oko sebe. Kada ta borba postane previše opterećujuća i iscrpi naše obrambene snage, pojavljuje se infekcija na tjelesnom nivou. Ako pogledamo simptome kod gripe, jasno nam je da je osoba potpuno iscrpljena i oslabljena. Gripa se obično javlja u situacijama kada smo svjesno ili nesvjesno preopterećeni svakodnevicom i potreban nam je odmor i odmak. Kroz nju dobivamo priliku za povlačenje od svega vanjskog i okretanje sebi. Ovo je način na koji nam tijelo osigurava potreban mir i vrijeme za osvještavanje i rješavanje konflikata unutar sebe. “Vanjski neprijatelj” (virus protiv kojeg tijelo vodi unutarnju borbu) je u tom trenutku jači od nas i dobro je zapitati se gdje je u našem životu prisutan sličan osjećaj, koja je to borba za nas – previše.

O liječenju gripe se piše i govori čim krene nova sezona, a upute se uglavnom odnose na mirovanje i unos dovoljne količine tekućine, uz eventualne analgetike i antipiretike.

Za razliku od lijekova koji djeluju tako da samo ublažavaju simptome, homeopatija je usmjerena na osnaživanje osobe, potiče prirodne mehanizme potrebne za prevladavanje bolesti, pa osim što ublažava simptome, djeluje tako da skraćuje trajanje bolesti i smanjuje vjerojatnost za pojavu komplikacija.

Obzirom da je gripa ozbiljnije stanje od obične prehlade, najbolje je konzultirati profesionalnog homeopatu koji će odabrati homeopatsko sredstvo najsličnije individualnim simptomima u tom trenutku, pratiti tijek bolesti i s promjenom ukupne slike simptoma, po potrebi mijenjati homeopatsko sredstvo. 

Homeopatska sredstva za gipu

Arsenicum Album
Osoba je zimogrozna, slaba, umorna, ali nemirna i anksiozna. Žedna je i često pije male količine vode. Nos im je začepljen, a iscjedak iz nosa je voden i nagriza kožu. Svi simptomi im se pogoršavaju od hladnoće u bilo kojem obliku osim glavobolje za koju im godi hladan oblog. Bolje im je u toplom i pokrivaju se. Žele društvo i zabrinuti su u vezi svog oporavka. Gore im je noću, posebno u vremenu od 1-3 sata u noći.

Baptisia
Pojava simptoma je nagla, s visokom temepraturom, malaksalošću i bolnim mišićima (za razliku od Eup-per koji bolove osjeća u kostima). Osjećaju se kao da su pretučeni, krevet im je tvrd i ne mogu se namjestiti. Nemirni su iako im je micanje bolno. Lice im je tamno crveno, otečeno i vruće, znoje se oblino, a znoj je, kao i sve ostale izlučevine, vrlo neugodnog mirisa. Zbunjeni su, tupi ili delirični. Neobični simptomi su vrlo otečeno i crveno, a bezbolno grlo i osjećaj da je tijelo podijeljeno na dijelove, pa “skupljaju” dijelove tijela po krevetu.

Bryonia alba
Bryonia alba će obično odgovarati kod gripe koja se sporo razvija. Osoba leži savršeno mirno jer joj je svaki pokret bolan. Kašalj je suh, iritirajući, bolovi su probadajući i pogoršavaju se pokretom, zato pridržavaju prsa kada kašlju. Temperatura je visoka, koža je vruća i suha, a suhe su im i sluznice. Jako su žedni i piju velike količine tekućine. Iritabilni su i žele da ih se ostavi na miru. Zanimljivo je da im odgovara čvrsti pritisak, ali im smeta lagani dodir.

Eupatorium perfoliatum
Najuočljiviji simptom Eupatoriuma je snažna bol u kostima ili zglobovima. Bol se razvija vrlo brzo, osjećaju sve kosti u tijelu i često kažu da ih osjećaju kao da su im kosti polomljene, a zglobovi iščašeni, toliko je jaka bol. Bol ih čini nemirnima, stalno se pomiču pokušavajući tako ublažiti bol, ali im od toga zapravo nije bolje. Zimogrozni su, drhte od zime, a unatoč tome žedni su ledeno hladne vode.

Gelsemium
Gelsemium gripa dolazi polako. Glavni simptom je umor, osoba je potpuno iscrpljena, tupa, pospana, toliko da jedva drži oči otvorene. Tijelo im je teško i slabo, ruke im drhte kad pokušaju nešto podići, noge im drhte kad stoje, a kapci su im teški toliko da jedva drže oči otvorene. Znaju imati osjećaj kao da im hladnoća prolazi uz kralježnicu, a zadrhte i kada osjete hladan vjetar. Glvobolja im je najčešće u zatiljku i širi se prema vratu koji može biti ukočen. Neobičan simptom je da glavobolja slabija nakon mokrenja. Nisu žedni.

Oscillococcinum
Pokriva sve vrste gripe u prvoj fazi bolesti. Ako niste sigurni koje homeopatsko sredstvo odabrati, počnite s Oscillococcinumom. Čim se pojave prvi simptomi, uzmite dozu i ponavljajte svaka 3-4 sata. Obično uspješno reducira simptome ako se uzme u prvih 48 sati od pojave prvih simptoma.

Rhus toxicodendron
Mišići i zglobovi su bolni i ukočeni, a osoba je izuzetno nemirna, konstantno ima potrebu pomicati se. Bolovi su im jači dok miruju, pa im stanje poboljšava kada se zagriju laganim kretanjem. Hladno im je i smeta im hladan zrak i otkrivanje, a odgovara im toplina. Jako su žedni, ali piju često, po mali gutljaj vode. Na vrhu jezika znaju imati crvenilo u obliku trokuta, a moguć je i osip na koži ili groznica kraj usana.

Prevencija gripe
Najbolja opcija je da potražite homeopata za konstitucijski tretman, pogotovo ako vam je imunitet oslabljen. 

Nakon odabira homeopatskog sredstva koje je najsličnije simptomima pročitajte upute za primjenu i doziranje u akutnim slučajevima.

Rezervirajte svoj termin za homeopatsku konzultaciju!

Konzultacije su isključivo online, putem video poziva iz aplikacija Messenger, Viber, WhatsApp, Skype, Hangouts.

Leave this field blank