Skip to content

Kako se riješiti peludne alergije

Peludna alergija ili alergijski rinitis je najčešći oblik alergije od kojeg, po nekim izvorima, pati svaka deseta osoba. To je pretjerana reakcija organizma na pelud drveća, trava i korova, koje su u uobičajenim koncentracijama, same po sebi neškodljive za zdravog čovjeka. Obrambeni sustav tada nepotrebno i prekomjerno stvara protutjela na tvari iz okruženja koje doživljava neprijateljskima. Javljaju se simptomi slični prehladi – curenje ili začepljenje nosa, svrbež očiju sa suzenjem, kihanje i kašljanje, a moguće je da se jave i umor, glavobolja ili povišena temperatura.

Konvencionalna medicina alergije tretira uglavnom ublažavanjem simptoma, što znači da se ne liječi uzrok bolesti, a to je preosjetljivost organizma, nego se sprječava pojava simptoma. Problem s takvim pristupom je u tome što se simptomi stalno vraćaju i potrebne su sve veće doze lijekova da bi ih olakšali, a znamo da oni nose i mnoge neželjene efekte. Još veći problem je što, nakon nekog vremena, to dovodi do potiskivanja bolesti, pa se simptomi pojavljuju na dubljoj razini tako da nakon godina takvog liječenja, umjesto sve zdraviji, postajemo sve bolesniji!

Najbolji način rješavanja problema alergije homeopatijom je konstitucijsko liječenje jer ono osim što ublažava simptome alergije, dugoročno djeluje tako da se s vremenom smanjuje potreba organizma za burnom reakcijom na alergene, dok nakon par godina ta reakcija u potpunosti ne izostane.

Ako vam homeopat nije dostupan, možete sami pokušati ublažiti simptome alergije nekim od najčešće indiciranih homeopatskih sredstava. Uzmite odabrano homeopatsko sredstvo u potenciji 12C ili 30C nekoliko puta u danu, ovisno o intenzitetu simptoma. Kada osjetite olakšanje, ne ponavljajte dozu sve dok se simptomi ne vrate. Ako nakon 2 dana nema poboljšanja, promijenite homeopatsko sredstvo.

 

Najčešće indicirana homeopatska sredstva za peludnu alergiju

Allium cepa (All-c)
Suze i nos obilno cure. Simptomi su im jači na toplom i u zagušljivim prostorijama. Oči mogu peći i biti osjetljive na svjetlo. Iscjedak iz nosa je pekući i nagriza kožu, dok suze ne nagrizaju (kod Euphrasie je obrnuto). Kihanje može biti intenzivno, ali najvažniji simptom je curenje nosa.

Arsenicum album (Ars)
Osjećaj pečenja ili svraba u nosu, očima ili grlu. Iscjedak iz nosa i suze nagrizaju kožu. Imaju pogoršanje simptoma kod promjene temperature iz hladnog u toplo ili obrnuto (npr. kad ulaze u toplu prostoriju). Bolje im je na otvorenom, iako su osjetljivi na svjetlo. Nemirni su i zimogrozni i odgovara im sve toplo.

Euphrasia (Euphr)
Postoji puno kihanja i curenja nosa, ali simptomi očiju su najizraženiji. Oči su crvene, otečene, osjetljive na svjetlo i vjetar, suze obilno cure i nagrizaju kožu. Sekret iz nosa ne nagriza kožu. Bolje se osjećaju na otvorenom.

Natrium muriaticum (Nat-mur)
U početku obilan, vodenasti iscjedak iz nosa i suzenje očiju sa puno kihanja. Nakon par dana nos je začepljen, a sekret je gušći i proziran kao bjelanjak uz gubitak osjeta njuha. Začepljenost i curenje nosa se mogu izmjenjivati. Moguć je i gubitak osjeta okusa. Dosta su žedni. Smeta im sunce i često kišu nakon izlaganja suncu i ljetnoj vrućini.

Nux vomica (Nux-v)
Puno kihanja, curenja iz očiju i nosa uz zimogroznost i nemir. Razdražljivi su, mogu biti jako ljuti i svadljivi. Nos im je začepljen na hladnom, a curi na toplom. Općenito im je bolje na toplome, a gore na hladnom i od mnogih vanjskih utjecaja – vjetra, sunca, mirisa, zvukova.

Pulsatilla pratensis (Puls)
Iscjedak iz nosa je gust, žut ili zelen, ne nagriza kožu. Oči svrbe i peku i mogu također imati gusti žuti iscjedak i zalijepljene kapke ujutro nakon buđenja. Nos je začepljen na toplom, a curi na svježem zraku. Traže pažnju i plačljivi su.

Sabadilla officinarum (Sabad)
Učestalo kihanje koje može dolaziti u dugotrajnim napadima i biti vrlo iscrpljujuće. Kihanje je izazvano škakljanjem u nosu. Nos može biti začepljen ili curiti. Oči su crvene, otečene, peku i suze. Simptomi su jači na hladnom zraku, a blaži na toplom. Usta su im suha, ali nisu žedni. Osjetljivi su na miris cvijeća, može im biti dovoljno da ga se samo sjete i da se pojave simptomi.

Sulphur (Sulph)
Vodenasti, pekući iscjedak iz nosa. Nos može biti potpuno začepljen ili je naizmjenično začepljena samo jedna strana. Često kihanje, pečenje očiju. Simptomi se pogoršavaju od topline i zagrijavanja npr. u krevetu. Bolje im je na otvorenom. Mogu biti lijeni. Žele slatkiše, alkohol i začinjenu hranu.

Wyethia helenoides (Wye)
Intenzivno škakljanje ili svrbež gornjeg dijela nepca, nosa ili grla, zbog čega stalno pročišćavaju grlo ili gutaju da bi si olakšali. Iako nos curi, imaju osjećaj suhoće u nosu i grlu.

Nakon što ste ublažili simptome i prodisali, možete razmisliti o pozadini ovog problema. Što zapravo znači alergija? Što se dešava u svijesti alergičara?

Imunološki sustav reagira pretjerano burno na bezopasne tvari iz našeg okruženja. Tijelo ih prepoznaje kao neprijatelje iako neprijatelj nije stvaran. Pelud, ili bilo koji drugi alergen, ne izaziva alergiju, ona je samo okidač, izaziva ju doživljaj alergičara da je napadnut i da se mora braniti. On podiže obranu i u bezopasnim situacijama i da bi se sačuvao opstanak i sigurnost, zatvara se u zaštićen, čist prostor gdje nema neprijatelja, da se ne mora braniti. S vremenom sve više tvari i situacija doživljava opasnim i reagira agresivnim simptomima. Tako agresivna obrana, znak je velike agresivnosti koju najčešće alergična osoba ne prihvaća i ne prepoznaje u sebi, pa ta u podsvijest potisnuta agresija oživljava kroz burnu tjelesnu reakciju.

Dešava se snažna unutarnja borba, prvo na nivou podsvijesti, pa onda i na nivou tijela. Obrana koja se diže je usmjerena protiv unutrašnjih sadržaja svijesti, a ne protiv materijalnog, vanjskog neprijatelja. Dok god se ova borba dešava u podsvjesti neke osobe, tijelo će joj velikodušno pomagati osvijestiti obrasce koje podsvjesno živi. Da bi shvatili zašto imamo fizičke simptome, trebamo se zapitati što je to što nam tijelo poručuje. U slučaju alergije, dobro je pitati se protiv koga ili čega se borim? Zašto svoju agresivnost ne priznajem svjesno? Kojih dijelova života se toliko bojim da ih nastojim izbjeći?

Zanimljiva potvrda psihosomatike peludne alergije je činjenica da pod narkozom nema tih simptoma, kao i obrnuta situacija, da se kod nekih alergičara javlja tjelesna reakcija kada samo pomisle ili vide sliku onoga na što inače razvijaju simptome alergije.

Konstitucijsko homeopatsko sredstvo nam pomaže da izađemo iz obrazaca podsvijesti koji su nas doveli u stanje bolesti. Kako ti obrasci blijede, tako blijede i simptomi, jer gube svoju svrhu, a to je da nam pomognu osvijetliti dijelove sebe kojih nismo bili svjesni.

Nakon odabira homeopatskog sredstva koje je najsličnije simptomima pročitajte upute za primjenu i doziranje u akutnim slučajevima.

Rezervirajte svoj termin za homeopatsku konzultaciju!

Konzultacije su isključivo online, putem video poziva iz aplikacija Messenger, Viber, WhatsApp, Skype, Hangouts.

Leave this field blank