Skip to content

11 najčešćih homeopatskih sredstava za prehladu

Svima nam je dobro poznato da je prehlada virusna bolest i da je klasičnim lijekovima ne liječimo nego samo ublažavamo simptome. Ipak, kada krenu simptomi, tražimo što brži i efikasniji način da je prevladamo. Osim za lijekovima iz ljekarne, uobičajeno se poseže za prirodnim lijekovima kao što su med, propolis, đumbir, češnjak, c vitamin i slični, ali na žalost, često ni oni ne pružaju dovoljnu podršku zdravlju.

Homeopatska sredstva djeluju tako da potiču naše prirodne mehanizme za uspostavu zdravlja i uglavnom vrlo brzo rješavaju simptome prehlade. Smanjuju intenzitet simptoma, skraćuju vrijeme trajanja bolesti i umanjuju vjerojatnost za pojavu komplikacija.

Jedna do dvije prehlade godišnje nisu loša stvar, one mogu biti svojevrsni “sustav čišćenja” organizma i dobro ih je pustiti i odležati. Možete samostalno primijeniti homeopatsko sredstvo koje vam se čini odgovarajuće simptomima. Ako niste sigurni u odabir ili se prehlade ponavljaju češće, potražite pomoć kvalificiranog homepata.

  Ključni simptomi Drugi simptomi Bolje od Gore od
Aconitum (Acon) Nagla pojava simptoma. Uplašeni, nemirni, obrazi vrući i crveni. Uzrok je izloženost suhom hladnom vjetru. Iznenadni suhi kašalj/krup, vodenasti sekret iz nosa, visoka temperatura, osjetljivost na svjetlo, žeđ. Svježi, otvoreni zrak. Topla, zatvorena soba, navečer i noću, ležanje na zahvaćenoj strani, hladan, suh vjetar.
Allium cepa (All-c) Obilne izlučevine iz nosa i očiju, iscjedak iz nosa je vodenast i nagriza kožu, suze ne nagrizaju kožu. Gore u toploj sobi, bolje na svježem zraku. Koža ispod nosa i gornja usna peku i ispucale su. Golicanje u grlu, promuklost, isprekidani kašalj, puno kihanja, počinju kihati kada uđu u toplu sobu. Svježi zrak. Navečer, hladan zrak, zagušljiva soba, mokre noge.
Arsenicum album (Ars) Vodenasti, pekući iscjedak iz nosa, nemir, slabost, umor, anksioznost, žeđ za malim, čestim gutljajima, vrlo zimogrozni, žele društvo. Desnostrane tegobe, koža ispod nosa i gornja usna peku i ispucale su, vodeni iscjedak iz nosa, a nos je začepljen, kihanje, iritacija u nosu. Toplina, topla pića, društvo. Vlažno, hladno vrijeme, noću, pogled na ili miris hrane.
Belladona (Bell) Prva faza prehlade, iznenadni početak, visoka temperatura, crveno užareno lice i glava, hladni ekstremiteti, pulsirajuća bol. Koža vruća i suha, pulsirajuća glavobolja, desnostrane tegobe, fotofobija, oči staklaste, zjenice proširene, delirični u temperaturi, suhi kašalj, žudnja za limunom ili limunadom. Uspravno sjedenje ili stajanje, u toploj sobi. Pokret, buka, gužva, vjetar, ležanje, poslije podne, 15 sati.
Bryonia alba (Bry) Prehlada se sporo razvija, gore od najmanjeg pokreta, bolni kašalj, pridržavaju se za prsa dok kašlju, suhoća mukusnih membrana, velika žeđ, smeta im društvo i pitanja, iritabilnost, želja za samoćom. Bolje kad miruju i šute, prehlada se brzo spušta u prsa, bolni, spazmodični, suhi kašalj, desnostrane tegobe, osim ljevostrane glavobolje. Čvrsti pritisak, hladni oblozi, hladan zrak. Pokret, jako svjetlo, jelo, buka, lagani dodir, 9 i 15 sati.
Ferrum phosphoricum (Ferr-p) Za početak prehlade koja se razvija sporo, simptomi su nejasni, desnostrani. Temperatura, crveni obrazi, umor, letargija, krvarenje iz nosa, oči crvene, pekuće, učestale prehlade. Lagano kretanje, hladni oblozi na čelu. Na hladnom zraku, dodir, ležanje na desnoj strani.
Hepar sulphuricum (Hep) Velika osjetljivost na bol, anksioznost, iritabilnost, ljutnja, vrlo zimogrozni, osjetljivi na hladan zrak ili otkrivanje, otečeni limfni čvorovi, neugodan miris izlučevina, oštri bolovi. Kasnija faza prehlade koja počinje curenjem vodenastog sekreta iz nosa, koji kasnije postaje žut, gust, neugodnog mirisa, kihanje od hladnog zraka, kašalj vlažan ujutro, navečer i noću suh, krup. Pokrivanje, umotavanje glave i vrata, toplina. Na hladnom zraku, vjetar, dodir.
Kalium bichromicum (Kali-bi) Kasnija faza prehlade, gusti, žuti, rastezljivi iscjedak iz nosa kojeg je teško ili nemoguće ispuhati, curi postnazalno u grlo, bolni sinusi, zimogrozni, ali traže svjež zrak. Bolni sinusi uzrokuju glavobolju, pritiskajuća bol u korjenu nosa. Vlažan kašalj, zbog nakupljenog sekreta. Toplina. Ujutro, vruće vrijeme.
Natrium muriaticum (Nat-m) Početna faza s kihanjem, sekret iz nosa kao sirovi bjelanjak, sunce, svjetlo i toplina pogoršavaju, bolje od hladnih obloga i svježeg zraka, žeđ, tuga, plačljivost, želja za samoćom. Oči obilno suze, posebno na otvorenom i vjetru, ispucane usne, herpes, gubitak okusa ili mirisa, slankasti okus u ustima. Hladni oblozi, svjež zrak. Jako svjetlo ili sunce, toplina, 10 sati, buka, pričanje.
Nux vomica (Nux-v) Početak prehlade, nakon izlaganja hladnom vremenu, zimogrozni, ne mogu se ugrijati, fizička ili psihička iscrpljenost, ljutnja, razdražljivost, curenje nosa danju i na toplom, začepljenost noću i na hladnom. Osjetljivost na buku, svjetlo, mirise, škakljanje u nosu izaziva kihanje, a škakljanje u grlu izaziva suhi kašalj kojeg ublažavaju topla pića. Spavanje, toplina, čvrsti pritisak, navečer, topli oblozi. Vjetrovito, hladno vrijeme, začinjena hrana i stimulansi (kava, alkohol), 3-4 sata ujutro.

Pulsatilla pratensis

(Puls)

Plačljivost, želja za pažnjom i maženjem, sekret iz nosa je gust, žuto-zelen, vlažni kašalj, potreba za svježim zrakom, gore na zatvorenom, toplom, suncu, bez žeđi. Nos je začepljen na zatvorenom i toplom, na curi na otvorenom i hladnom. Kašalj suh navečer i noću, a vlažan ujutro i danju. Plakanje, pažnja, svjež zrak, hladna pića i hladni oblozi. Na toplom, ležanje, masna hrana, navečer i noću.

 

Besplatno preuzmite tabelu u PDF-u!         

Nakon odabira homeopatskog sredstva koje je najsličnije simptomima pročitajte upute za primjenu i doziranje u akutnim slučajevima.

Rezervirajte svoj termin za homeopatsku konzultaciju!

Konzultacije su isključivo online, putem video poziva iz aplikacija Messenger, Viber, WhatsApp, Skype, Hangouts.

Leave this field blank