Skip to content

Homeopatija kod

povišene temperature

Povišena temperatura sama za sebe ne predstavlja bolest, nego je dio nekog drugog procesa koji se događa u organizmu. U infektivnim stanjima, tijelo ima prekrasan urođeni sustav obrane koji raznim lijekovima češće remetimo nego stimuliramo. Tijelo ubrzava imunološki sustav, temperatura se podiže i tako se stvaraju nepovoljni uvjeti za razvoj infekcije. Upravo iz tog razloga, kada procjenjujemo je li ju potrebno skidati, kao i u svim drugim situacijama, najbolje je rukovoditi se općim stanjem.

Pri odluci o potrebi snižavanja temperature, kao mjerilo ne uzimamo samo njezinu visinu, nego opće stanje. Ako osoba ima samo blago povišenu temperaturu i pri tome se osjeća izrazito loše, potrebno ju je snižavati, dok ju je kod osobe koja ima visoku temperaturu, a osjeća se dobro i ima energije, bolje pustiti.

Uobičajeni lijekovi za snižavanje temperature su uglavnom vrlo učinkoviti, ali djeluju isključivo simptomatski, tj. snize temperaturu, bez utjecaja na ono što ju je izazvalo. Za razliku od njih, homeopatija uvijek djeluje tako da stumulira organizam na razrješavanje uzroka, pa tako i u slučaju povišene temperature. Osim snižavanja temperature, skraćuje se tijek bolesti i smanjuje mogućnost komplikacija. Zato je važno kod određivanja homeopatskog sredstva u obzir uzeti čitavu sliku stanja organizma.

Najčešća homeopatska sredstva za snižavanje tjelesne temperature

Aconitum napellus (Acon)
Kada se simptomi pojave vrlo brzo, intenzivni su, temperatura je vrlo visoka. Može biti uzrokovana hladnim vjetrom, šokom ili strahom. Nemirni su, mogu paničariti i bojati se smrti. Crveni su u licu, crveni su zahvaćeni dijelovi, bolovi su pekući, vruće im je i otkrivaju se u krevetu. Jako su žedni, piju hladnu vodu. Bolje im je vani, na otvorenom. Smeta im vrućina ili toplina kreveta, dodir, buka, pokret.

Belladonna (Bell)
Iznenadna pojava simptoma, temperatura je vrlo visoka, mogu postati delirični. Crveni su u licu, glava je vruća, a dlanovi i stopala mogu biti hladni. Zjenice su raširene, glavobolja je obično intenzivna i pulsirajuća. Moguće je da nisu uopće žedni ili ako jesu, godi im limunada ili hladna voda. Tegobe koje su izazvale temepraturu (npr. upala uha ili grla) su obično na desnoj strani. Bolje im je kada leže s glavom na povišenom ili sjede, gore im je kad leže s glavom na ravnom.

Bryonia (Bry)
Najuočljivija stvar kod Bry je da im smeta i najmanji pokret, pa leže potpuno mirno. Temperatura se obično razvija sporo. Vrlo su žedni, usta su im suha i piju velike količine vode. Bolovi su oštri i jaki, drže se za bolni dio da ga što manje pomiču. Ne žele da ih se dira ni uznemirava, nervozni su. Gore im je po toplom vremenu i ujutro.

Ferrum phosphoricum (Ferr-p)
Obično je koristan na početku akutne bolesti, kada se razvija infekcija, ali simptomi još nisu sasvim jasni. Temperatura može biti vrlo visoka ili samo malo povišena i njezina pojava je postepena. Lice je najčešće crveno ili blijedo s crvenim flekama. Mogu biti jako umorni, ali i nemirni i aktivni, a pri tom neće biti bunovni kao Bell ili uplašeni kao Acon. Tegobe su im obično s desne strane. Godi im lagano kretanje ili ležanje, a pogošava im žustro kretanje.

Pulsatilla pratensis (Puls)
Bila temperatura vrlo visoka ili samo malo povišena, osoba kojoj treba Puls traži pažnju, maženje, plačljiva je, često mijenja raspoloženja i stalno hoće nekoga kraj sebe. Loše se osjećaju u zatvorenom i zagušljivom prostoru, žele izaći van na svjež zrak ili otvoren prozor. Nisu žedni i vruće im je. Izlučevine su im obično guste i bezbojne ili žuto-zelene.

Nakon odabira homeopatskog sredstva koje je najsličnije simptomima pročitajte upute za primjenu i doziranje u akutnim slučajevima.

Rezervirajte svoj termin za homeopatsku konzultaciju!

Konzultacije su isključivo online, putem video poziva iz aplikacija Messenger, Viber, WhatsApp, Skype, Hangouts.

Leave this field blank