Skip to content

Opće upute za samopomoć

Upute za primjenu i doziranje homeopatskog sredstva u akutnim slučajevima

Homeopatijom možete uspješno samostalno tretirati razna akutna stanja i tako izbjeći česte odlaske liječniku, prekomjerno uzimanje antibiotika, anagletika, antipiretika, antimikotika i ostalih alopatskih lijekova koji mogu imati mnoge nuspojave, a njihovo često uzimanje negativno utječe na cjelokupno zdravlje i slabi vitalnu silu.

Ako bolest potraje duže od 2 mjeseca ili se redovito ponavlja, smatra se kroničnom bolešću. Za kronične bolesti je najbolje obratiti se kvalificiranom homeopatu.

Homeopatska sredstva je moguće naći kao globulice ili u obliku kapi. Globulice mogu biti različitih veličina, od veličina zrna maka do zrna graška i napravljene su od laktoze ili saharoze.

  • Potrebno ih je čuvati na suhom mjestu, podalje od izvora elektromagnetskih zračenja (TV, računalo, mobitel, mikrovalna pećnica), direktnih sunčevih zraka, najbolje na sobnoj temperaturi (svakako ne više od 40 C, kao npr. u automobilu za ljetnih vrućina) i jakih mirisa.
  • Ne dirajte ih rukama, nego se koristite priloženom žličicom ili čepom.
  • Homeopatsko sredstvo se uvijek uzima u čista usta, to znači da se 10 minuta prije i poslije uzimanja ništa drugo ne stavlja u usta. To uključuje hranu, piće, pastu za zube, cigarete itd.
  • Globulice stavite pod jezik i ostavite da se polagano otope u ustima.
  • Kapi se obično koriste nakapane u malo vode, prije kapanja je obavezno protresti bočicu s kapima. Uzme se gutljaj i zadrži u ustima desetak sekundi, nakon čega se sadržaj proguta.

U akutnim slučajevima, kada je potrebno češće ponavljanje doze, najbolje je koristiti vodenu otopinu, jer se sa svakim protresanjem potencija pomalo promijeni, pa se smanjuje vjerojatnost pogoršanja ili dokazivanja homeopatskog sredstva. Otopinu napravimo tako da u bocu od pola litre nasipamo 3 dcl vode i 1 dcl žestokog alkohola (votka, rakija, brandy i sl.), dodamo jednu globulu ili nekoliko njih ako su sitne i ostavimo da se otope. Ovakvu otopinu možete čuvati duže vrijeme bez straha da će se pokvariti. Prije uzimanja je potrebno bocu snažno protresti tako da desetak puta udarimo bocom o dlan. Jedna doza je jedan gutljaj koji se zadrži u ustima desetak sekundi. Kod djece, da bi izbjegli uzimanje alkohola, iz te boce, nakon što ste je protresli, uzmite jednu žlicu i dodajte u punu čašu vode, promiješajte, dajte djetetu jedan gutljaj i ostatak vode iz čaše bacite.

Doziranje

Svako uzmanje homeopatskog sredstva, bilo u tekućem stanju ili u globulicama računamo kao novu dozu. Obzirom da prečestim ponavljanjem doze može doći do razvijanja simptoma tog homeopatskog sredstva, tzv. dokazivanja, nije uputno nepotrebno ponavljanje. Homeopatska sredstva su vrlo moćna i dovoljne su minimalne doze, a ponekad je dovoljna jedna jedina doza. Uzimaju se samo dok postoje simptomi na temelju kojih je homeopatsko sredstvo prepisano.

Kod akutnih stanja broj ponavljanja se određuje prema ozbiljnosti i intenzitetu tegoba. Što je intenzitet veći, što je oporavak hitniji, to je ponavljanje češće. Kod npr jakih ozljeda najbolje je odmah nakon ozljede uzeti nekoliko doza u razmaku od 5-10 minuta. Ako je ozljeda manja ili kod npr prehlada i sličnih bolesti koje imaju dosta intenzivne simptome potrebno je ponoviti dozu 3-4 puta u danu, najviše 2 dana. Kod tegoba koje nisu intenzivne, uzima se jedna do dvije doze dnevno.

Čim simptomi smanje intenzitet, broj ponavljanja se smanjuje, a kada potpuno nestanu, prestaje se s uzimanjem. Ako simptomi nestanu na neko vrijeme pa se vrate, doza se ponavlja svaki put kad se vrate simptomi.
Ukoliko nakon nekoliko doza nema znatne promjene na bolje, vjerojatno je odabrano krivo homeopatsko sredstvo, pa odaberite novo ili kontaktirajte homeopata.

Rezervirajte svoj termin za homeopatsku konzultaciju!

Konzultacije su isključivo online, putem video poziva iz aplikacija Messenger, Viber, WhatsApp, Skype, Hangouts.

Leave this field blank